El seu equip de Neurologia i Neuropsicologia està especialitzat en l’avaluació de biomarcadors i el diagnòstic precoç de malalties neurodegeneratives.

El Dia Mundial de l’Alzheimer és aquest dissabte 21 de setembre, dia en què cal destacar la importància del desenvolupament de les investigacions que s’estan duent a terme per combatre aquesta malaltia, que encara no disposa de totes les dades sobre les seves causes.

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que és la primera causa de demència, entre el 50 i el 70% de la població mundial. Es calcula que uns 40 milions de persones al món afectades per demència són atribuïbles a l’Alzheimer. A Espanya, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), hi podria haver unes 800.000 persones amb aquesta patologia.

QUÈ ES?

L’edat és el principal factor de risc per desenvolupar la malaltia, tot i que no s’ha d’oblidar que el 10% dels casos d’Alzheimer comencen per sota dels 65 anys. La prevalença de la malaltia d’Alzheimer augmenta exponencialment després dels 65 anys. Afecta el 5 per cent de la població de més de 60 anys, el 20 per cent dels majors de 80 anys i el 30 per cent dels majors de 90 anys.

L’envelliment progressiu de la població i l’augment de l’esperança de vida fan que hi hagi una proporció creixent de persones exposades a desenvolupar la malaltia. S’espera que el nombre d’afectats augmenti exponencialment en les pròximes dècades, fins i tot arribarà a superar els 100 milions per al 2050.

Fotomontaje sobre el Alzheimer / Archivo

EXPERIÈNCIA I PROFESSIONALITAT

L’Hospital Universitari General de Catalunya compta amb un equip de Neurologia i Neuropsicologia especialitzat en l’avaluació de biomarcadors i diagnòstic precoç de la malaltia d’Alzheimer i altres demències. Més enllà de l’avaluació diagnòstica, ofereix assessorament terapèutic, assessorament als cuidadors i seguiment de pacients amb deteriorament cognitiu de causa neurodegenerativa.

A més, la Unitat d’Investigació Clínica (UDIC), dirigida pel Dr. Balaguer, té una àmplia experiència en la inclusió i el seguiment de pacients amb Alzheimer que desitgin participar en assaigs clínics per al desenvolupament de nous tractaments per a la malaltia.

EQUIP ESPECIALITZAT

L’equip treballa per corregir els símptomes associats i retardar el curs de la malaltia. A més, alguns estudis suggereixen “curar” la malaltia si la hipòtesi proposada en el judici fos positiva: per exemple, si la hipòtesi amiloide és correcta, les teràpies antiamiloides serien “curatives”.

QUÈ S’INVESTIGA A L’HUGC?

Assajos clínics en totes les etapes de la malaltia d’Alzheimer des de inicial fins a moderada i avançada, així com assaigs sobre símptomes específics (al·lucinacions o deliris).

Actualment, hi ha tres tipus d’assaigs actius a l’Hospital Universitari General de Catalunya

1- Drogues neuro moduladores.

Es tracta d’assajos que tenen com a objectiu millorar els símptomes de la pèrdua de memòria. L’hospital ha realitzat un assaig de fase II, de Boehringer – Ingelheim (20 pacients) i un de fase I, de Heptares (5 pacients).

2- Teràpia anti-amiloide.

Són inhibidors de la formació d’amiloides anomenats BACE que s’administren per via oral.

2 assaigs de fase III, un de Lilly (55 pacients) i un altre d’Eisai (30 pacients).

2b-Teràpia de reemplaçament anti-amiloide.

PROVA CLÍNICA AMBAR

També ha participat en el desenvolupament de l’assaig clínic AMBAR, realitzat tant a l’Hospital Universitari General de Catalunya com a la Fundació ACE.

Aquest assaig pretén reduir l’amiloide cerebral i millorar el rendiment cognitiu, mitjançant la plasmafèresi i l’intercanvi d’albúmina i / o immunoglobulines plasmàtiques. L’assaig ha mostrat resultats positius en pacients amb Alzheimer en fase moderada.

2c- Anticossos monoclonals antiamiloides que persegueixen la destrucció d’amiloide.

Administrat per via intravenosa, un assaig de fase II (25 pacients) i un de fase III d’Eisai (ara mateix iniciat); així com 2 assaigs de fase III de Roche (30 pacients en total).

DIAGNÓSTIC TARDÀ

El diagnòstic tardà d’Alzheimer es deu sovint a l’associació amb demència, amb l’estigma social que comporta. Avui dia, se sap que l’Alzheimer és un procés continuat, en què les alteracions a nivell cerebral s’inicien en alguns casos fins i tot dècades abans de la presentació dels primers símptomes i on la fase de demència és només el final d’aquest procés.

Cal conscienciar tant a la societat com al sector sanitari que aquesta realitat augmentaria el diagnòstic precoç i que podria promoure la implementació de mesures de prevenció i el desenvolupament d’estudis i assaigs clínics amb el mateix objectiu.

INVESTIGAR L’ ALZHEIMER COM A PRIORITAT

Tot i el coneixement creixent de la història natural de la malaltia d’Alzheimer i els avenços en el diagnòstic precoç de la malaltia, hi ha hagut poca progressió en el desenvolupament de nous tractaments. Tant els fàrmacs actuals com algún nutrient mèdic, no més aconsegueixe, en el millor dels casos, lleus millores asimptomàtiques en l’evolució de la malatía.

Compartir:
CategoryAlzeimer

No dude en llamarnos        1-+34 935 656 000